Previous Article Next Article Ik ga naar …
Posted in Bestemmingen Europa Italië Stedentrips

Ik ga naar …

Ik ga naar … Posted on 12 april 20162 Comments

Jaaaa! Het is weer zover. Binnenkort mag ik weer doen wat ik héél héél héél graag doe. Een buitenlandse stedentrip maken! En ik pak het weer eens goed aan, want er staan maar liefst 4 steden op het program. Te weten:

Venetië, Triëst, Bologna & Verona !!

Hoe tof is dat? Een 4-in-1-stedentrip. Onlangs deed ik ook al een mini-rondreis langs verschillende steden. Dat was afgelopen februari in het Spaanse Andalusië, toen ik Málaga, Sevilla en Cádiz bezocht. Nu dus Italië. Een land waar ik me pas sinds vorig jaar serieus door voel aangetrokken. Tijdens mijn stedentrip naar Bergamo (en Milaan) vorig jaar leerde ik het Italiaanse ‘la dolce vita’ kennen. Het eten. De taal. Het dagelijkse genieten van de Italianen. Heerlijk! Ik begreep opeens waar Elizabeth Gilbert het over had in Eat, Pray, Love. En om te testen of Bergamo geen toevalstreffer was, probeerde ik het een half jaar later nog eens. In de regio Umbrië. Wat denk je? Precies. Toeval bestaat niet. Italië is écht heel fijn. En ongelooflijk mooi. En lekker. 

Bergamo 6

Bergamo

Het is overigens niet zo dat ik tot vorig jaar nog nooit in Italië was geweest. Als klein meisje was ik ooit met papa en mama op vakantie in Caorle, als puber maakten we met ons gezin een cruise langs o.a. Genua, Napels en Capri, en als 18-jarige student deed ik een treinreis langs Milaan, Florence en Rome. Dus je zou zeggen dat ik al veel eerder voor de charmes van Italië zou zijn gevallen.

Milaan 1

Nee dus. Niet dat het me toen niks kon schelen hoor, maar als broekie sta je daar toch iets anders in. Ouder worden heeft dus zo zijn voordelen. En het alleen reizen ook. Beide factoren dragen er toe bij – althans in mijn geval – dat je veel meer ziet. In de breedste zin van het woord; het waarnemen, het beoordelen, het beleven én het waarderen. Als puber of student word je toch al snel afgeleid door chique kledingwinkels en goed uitziende Italianen (hoewel je heel goed je best moet doen wil je daadwerkelijk een Graziano Pelle tegenkomen). En het reizen met één of meerdere metgezellen gaat niet zonder compromissen sluiten en het op elkaar gericht zijn. Ook dat belemmert het zicht. Laten we het er op houden dat mijn vizier tegenwoordig anders is ingesteld. En daarmee mijn beschouwing op Italië. 

Assisi 8

Maar goed. Dat je snapt waar mijn zwak voor Italië opeens vandaan komt. Terug naar het geweldige reisje dat in het verschiet ligt. Ik deel mijn reisplan: 

Venetië is de stad waar ik op vlieg en de eerste drie nachten verblijf. Aangezien Venetië één groot openluchtmuseum is, wil ik gewoon wat ronddwalen. Zonder planning. En als ik al iets ga plannen, dan is dat een boottochtje naar de eilandjes Torcello en Burano. De nachten breng ik door in het Generator Hostel, op het eiland Giudecca. Ik ontkom er dus niet aan om een meerdaagse kaart te kopen voor de vaporetto (waterbus). Op zich geen straf denk ik, om Venetië vanaf het water te aanschouwen. 

VenetiëII

– Foto: Andrew Stawarz, via Flickr – 

Triëst ligt in het uiterste oosten van Noord-Italië, tegen de grens met Slovenië aan de Adriatische Zee. Vanuit Venetië ga ik er met de trein een dagje naar toe. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de (invloeden van haar) bewogen geschiedenis en naar de bijna Weense architectuur van de stad. Verder is Triëst de koffiehoofdstad van Italië, dus een espresso op Europa’s grootste plein aan zee – Piazza Unità d’Italia – zal ik zeker niet overslaan.   

Trieste

– Foto: Steward Morris, via Flickr – 

Bologna is mijn volgende bestemming. Ik verblijf er twee dagen en overnacht in een hostel in het centrum van de stad. Er komen vast nog wensen en plannen bij, maar ik neem me in ieder geval voor om één van de torens te beklimmen én om een wandeling te maken naar basilica San Luca. Deze basiliek ligt op een heuvel buiten de stad. Er gaat dus veel geklommen worden in Bologna. Beter ook, want Bologna heeft als bijnaam ‘de vette’, wat verwijst naar haar culinaire reputatie. Ik hoop serieus dat ik de verleiding kan weerstaan om van trattoria naar pizzeria naar ristorante te hoppen. Voor ik in Bologna aankom knip ik voor de zekerheid mijn creditcard in stukjes.

Bologna II

– Foto: Lorenzoclick, via Flickr- 

Verona, de stad van de liefde. Ik verblijf er anderhalve dag en slaap in een schattig klein hotelletje (eindelijk een slaapkamer voor mezelf). Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik voor Verona heb gekozen omdat het op de route ligt. Mijn bedoeling was eerst om naar Parma te gaan. Maar ik ben blij met mijn keuze voor Verona, want wat ik er tot nu over heb gelezen lijkt het me prachtig. En als we dan toch in een land zijn waar alles met passie is overgoten, dan ook maar een flinke dosis liefde meepakken. Een bezoek aan het huis van Julia (van Romeo) staat dan op mijn wensenlijst inmiddels. Alleen jammer dat er niemand is die een serenade voor me gaat uitbrengen. 

Verona Giulietta

– Foto: Elliot Brown, via Flickr – 

Venetië, om het rondje af te maken. Bij terugkomst uit Verona heb ik nog een dag voor mijn vliegtuig vertrekt. Ik geloof niet dat ik me hoef af te vragen of ik me nog een dag in Venetië ga vermaken. Zo niet, dan vertrek ik vast richting Treviso, waar het tweede vliegveld van Venetië ligt. Het stadje zelf schijnt ook de moeite waard te zijn. Maar wat heb ik op dit punt van mijn trip eigenlijk nog te wensen, behalve een veilige terugvlucht?

Venetië

– Foto: Herman Pinera, via Flickr – 

Jongens toch. Wat heb ik ongelooflijk veel zin in dit reisje! Jij ook? Reis dan gerust met me mee via Instragram of Facebook.  

– ♥ – 

Was jij al eens in één van deze steden? Of ben jij ook verliefd op Italië? Ik zie je tips of liefdesverklaring hieronder graag tegemoet. 

 

2 comments

    1. Leuk dat je een reactie hebt achtergelaten Marcella. Gaaf reisje he? Tof dat je me gaat volgen! Ik zit erover te denken om dagelijks een kort (foto)dagboekje te posten op mijn blog. Hopelijk kom ik er aan toe. Maar de updates via Instagram, Facebook en Twitter gaan sowieso door : ) Hoe dan ook: veel volgplezier! ; )

Laat een reactie achter