Previous Article Next Article Elke maand een provincie // Hemels Drenthe
Posted in Elke maand een ... Nederland

Elke maand een provincie // Hemels Drenthe

Elke maand een provincie // Hemels Drenthe Posted on 9 februari 2016Leave a comment

Mensen, we leven alweer een dikke week in februari. Dat betekent dat het tijd is voor een eerste terugblik op mijn uitdaging ‘elke maand een provincie’. Een uitdaging die ik op alfabetische volgorde afwerk, en me maandelijks in staat stelt toerist in eigen land te spelen. In januari trapte ik af met het mooie Drenthe. Ga er even rustig voor zitten, want deze provincie is meer waard dan een korte samenvatting.  

Drenthe dus. Deze eerste provincie van mijn uitdaging riep op voorhand verschillende reacties op. Van ‘Wat valt daar nou te beleven?‘ en ‘Alle begin is moeilijk, haha‘ tot ‘De mooiste provincie van ons land!‘ en ‘Als ik Drenthe binnenkom, heb ik altijd het gevoel alsof ik in een sprookje ben beland‘. Als ik niet beter zou weten zou ik met gemengde gevoelens aan mijn uitdaging zijn begonnen. Maar ik wist wél beter, en had alle vertrouwen in mijn noorderburen. Sterker nog: ik heb niet eens alles van mijn verlanglijstje kunnen afstrepen. De voormalige koloniën Frederiksoord en Veenhuizen, het Boomkroonpad in Drouwen en de oude binnenstad van Coevorden bijvoorbeeld. Dit hoop ik nog eens op een ander moment te bezoeken. Wat deed en zag ik dan wél in Drenthe? Nou dit:

DWINGELOO

Dwingeloo III

Het Drenthe-avontuur begon in Dwingeloo. Naar men zegt het groenste dorp van Europa en bekend vanwege haar brinken. Omdat manlief ook mee ging, boekte ik een hotel en maakten we er een weekendje weg van. De keuze was op Dwingeloo gevallen omdat we een wandeling door Nationaal Park Dwingelerveld wilden maken én omdat ik kaartjes had gereserveerd voor een sterrenkijkavond in het Planetron. Voor beide is Dwingeloo dan een logische uitvalsbasis.

Omdat de wandeling door Dwingelerveld voor de volgende ochtend gepland stond, en we pas ‘s avonds naar het Planetron zouden gaan, deden we eerst een rondje Dwingeloo. Inclusief een bezoek aan de plaatselijke kringloopwinkel, waar we wat souvenirs kochten.

Dwingeloo II

Dwingeloo X

Dwingeloo IV

Dwingeloo VI

Dwingeloo VII

Dwingeloo

Kringloop I

Kringloop III

Kringloop IV

Kringloop V

PLANETRON

Het Planetron is een voorlichtingscentrum over astronomie en ruimtevaart. Het heeft de grootste voor publiek beschikbare optische telescoop van Nederland en een grote koepel waar de hemellichamen op geprojecteerd worden. Tijdens een sterrenkijkavond volg je een voorstelling over de sterrenhemel (het hoe, wat en waar van sterren en planeten) en krijg je de gelegenheid om door de immense telescoop te kijken. De telescoop wordt gericht op een object dat die avond het best zichtbaar is. Ins ons geval de maan. We konden serieus een aantal kraters waarnemen! 

Hoewel het geheel wat kinderlijk aandeed (we waren het enige stel zonder kroost), vond ik het een super interessante avond. Af en toe was ik zelfs een beetje flabbergasted. Tijdens de voorstelling vliegen de superlatieven je namelijk om de oren. Duizelingwekkende feiten en cijfers. Afstanden en (licht)jaren waar je je niks bij kunt voorstellen. Ik leerde bijvoorbeeld hoe ongelooflijk minuscuul onze aarde is in het grote geheel. Of beter: hoe eindeloos groot dat grote geheel is. En dat de aarde over enkele miljarden jaren zeer waarschijnlijk zal vergaan. Het duurt nog even, maar ik vond het best shocking. En waarom wist ik dit allemaal niet?! Heb ik vroeger op school iets gemist? Het goede nieuws is dat men dankzij mij meer weet over de planeet Pluto. In 1978 ontdekten sterrenkundigen de Pluto-maan Charon, wat Pluto interessanter maakte voor waarneming en onderzoek. Ha! Dat ik mezelf nog tegen zou komen in de ruimte. Wie had dat verwacht.

Planetron V

Planetron III

Planetron IV

Planetron I

(Die kleine rechts boven, dat ben ik : ))

SNEEUWPRET

De volgende ochtend lag er een flink pak sneeuw. Niets vermoedend stapten we in de auto op zoek naar een parkeerplaats aan de rand van Nationaal Park Dwingelerveld. Onderweg wisten we niet wat we zagen. Alsof we in de hemel waren beland.  

Drenthe I

Drenthe II

Drenthe IX

Drenthe VII

Drenthe X

Drenthe IV

Drenthe VI

Drenthe XI

Drenthe VIII

DWINGELERVELD

Je zou haast denken dat het Dwingelerveld na deze prachtige vergezichten zou tegenvallen. Nee hoor! Ook bos en heide met witte jas zijn prachtig. We maakten een wandeling zonder bordjes te volgen en te weten waar we precies uit zouden komen. Dat we geen doorgewinterde wandelaars zijn blijkt uit het feit dat we beide slechts sneakers droegen. Ach, koude en natte tenen hadden we absoluut over voor deze fijne, mooie wandeling. 

Dwingelerveld X

Dwingeloo XI

Dwingelerveld IX

Dwingelerveld II

Dwingelerveld IV

Dwingelerveld VIII

Dwingelerveld V

Dwingelerveld VI

Dwingelerveld VII

Dwingelerveld I

ORVELTE 

Orvelte was de volgende bestemming van ons Drenthe-rondje. Nog meer Drenthse knapheid, want Orvelte is één van de meest authentieke dorpjes van ons land. Het geeft je een beeld van hoe ons land, en in het bijzonder het Drenthse platteland, er rond het jaar 1900 moet hebben uitgezien. In de wat meer gangbare seizoenen vinden er evenementen, markten en demonstraties van oude ambachten plaats. Wij moesten het doen met een bijna uitgestorven Orvelte, wat ook zijn charme had. We wandelen wat rond, aaiden een schaap en aten een warme kersenwafel in dorpscafé Warmolts. Orvelte III

Orvelte IV

Orvelte II

Orvelte VII

Orvelte VIII

Orvelte

Orvelte XII
HUNEBED D27

Zeg je Drenthe, dan zeg je natuurlijk Hunebedden. Voor we huiswaarts gingen moesten we er wat mij betreft één gezien hebben. Terwijl manlief met enige tegenzin de auto richting Borger reed – “Het is vast niet meer dan een stapel stenen” – deed ik een poging hem te overtuigen dat het zien van zo’n ding vast indrukwekkend moet zijn. Ik was nog wel zo slim om hem mee te nemen naar de grootste, Hunebed D27, in Borger dus. Maar uiteindelijk kon ik niet ontkennen dat het inderdaad niet meer is dan een stapel stenen. En je alleen met veel affiniteit voor prehistorische zaken én een dosis voorstellingsvermogen blij wordt van zo’n ding. De geschiedenis erachter zal absoluut bijzonder zijn, alleen riep het bij ons weinig op. Sorry Drenthe. Voor de rest ben je magisch mooi. 

Hunebed

Hunebed II

Hunebed IV

Hunebed III

En dus kon ik haar nog niet loslaten. Ik wou nog meer van deze provincie zien, voor februari zou aanbreken en het te laat was. Op de allerlaatste dag van de maand keerde ik nog een keer terug, en wel naar Assen. 

ASSEN

Omdat we tijdens ons weekendje helaas geen tijd meer hadden om naar het Cuby and the Blizzards Museum te gaan (een leuke tip die ik op voorhand kreeg), besloot ik naar het Drents Museum in Assen te gaan. Daar lopen momenteel twee tentoonstellingen over Harry ‘Cuby’ Muskee. Daarnaast was er tot afgelopen week de bijzondere expositie ‘Glasgow Boys’ te zien. Ik kon dus twee vliegen in één klap slaan. Of vier eigenlijk, want ik pakte meteen een korte stadswandeling door Assen en de Drentse Vlooienmarkt in de TT-Hall mee. 

Vlooienmarkt

Vlooienmarkt II

Vlooienmarkt IV

Vlooienmarkt V

Assen IX

Assen X

Assen XI

Assen XII

Assen XIII

Assen XV

Assen XIV

Assen is niet de meest bruisende stad van ons land, maar zeker een bezoekje waard als je graag wat rondslentert door een stadje met historische gebouwen en veel groen. Zelf ben ik, dankzij het Drents Museum, elk half jaar wel een keer in Assen te vinden. Het museum heeft exposities die me altijd erg aanspreken. Een museumbezoek vul ik dan standaard aan met een wandeling door de stad of langs de vaart. En er komt een dag dat Bartje me herkent en eindelijk eens gedag zegt. Kan niet anders. 

Assen II

Assen IV

Assen III

Assen VII

Assen V

Ik geloof niet dat ik nog hardop hoef te concluderen dat ik me prima vermaakt heb in Drenthe en dat het absoluut geen straf was om met deze provincie af te trappen. Eerlijk, heel even was ik bang dat het gure januari-weer de pret wat zou gaan drukken. Maar het tegengestelde is waar. Juist de sneeuw, de steeds betrekkende lucht en de schraalheid gaven Drenthe dat extra stukje magie. Ik hoop dat ik Drenthe genoeg eer aan doe als ik zeg dat ze het Schotland van Nederland is. Je trekt al snel je neus op bij de gedachte daar rond te moeten dwalen, maar eenmaal daar ben je verkocht. 

– ♥ –

Laat een reactie achter