Previous Article Next Article Elke maand een stedentrip // de finale
Posted in Elke maand een ... Stedentrips

Elke maand een stedentrip // de finale

Elke maand een stedentrip // de finale Posted on 30 december 2015Leave a comment

Het jaar 2015 zit er bijna op. Tijd om terug te blikken op de uitdaging die ik mezelf aan het begin van dit mooie jaar stelde. De uitdaging om elke maand een stad te bezoeken. 

Laat ik beginnen met een dikke proost uit te brengen op een jaar waar ik met ongelooflijk veel plezier en dankbaarheid op terugkijk. Nog nooit deed ik in één jaar zo vaak wat ik het allerliefst doe: eropuit trekken, reisjes maken, steden bezoeken. In 2015 pakte ik die kans. Maar nog belangrijker is dat ik die kans kreeg, van dierbaren om mij heen. Die het me gunden en me lieten gaan. Vaak helemaal alleen. En juist dat alleen reizen maakt het extra speciaal. Want elke maand één of meerdere dagen leven zoals jij dat heel graag wilt, je eigen pad trekken en je laten overdonderen door mooie en nieuwe dingen die je tegenkomt, dat is werelds. 

Op voorhand was het overigens niet eens de bedoeling dat ik bijna elke maand in het buitenland zou zitten. Toen ik de uitdaging voor mezelf bedacht, had ik slechts een paar buitenlandse tripjes voor ogen, aangevuld met dag – of weekendtripjes naar Nederlandse steden. Immers kun je je in ons eigen land ook prima elke maand ergens vermaken. Maar na een weekendje Valencia, in februari, was ik om. Het smaakte naar meer. En om de vliegprijzen hoefde ik het niet te laten. Met een reisje naar Perugia of Bilbao zou ik niet veel duurder uit zijn dan met een weekendje Rotterdam. Je leest het al. Ik besloot het er van te nemen. En weet je, ik gun iedereen zo’n jaar. De ervaringen en herinneringen die je opdoet zijn voor altijd, en laten je bij het terugdenken altijd weer even glimlachen.

Milaan 9

Dan is het nu tijd geworden voor de statistieken, de harde cijfers en feiten. En die liegen er niet om, want uit de tussenbalans die ik halverwege het jaar schreef bleek al dat ik erg ijverig bezig was. Ik liep wat voor op schema. Had ik tot en met juni netjes 6 steden moeten afstrepen, bleek ik er al 11 te hebben staan. Nu, aan het einde van het jaar, kan ik niet anders concluderen dan dat ik die lijn min of meer heb voortgezet. Volgens de berekeningen kom ik in totaal op 20 steden die ik in 2015 bezocht, verdeeld over de landen Nederland, Duitsland, Engeland, Spanje, Italië en Polen. In mijn berekening heb ik ook steden (en landen) meegenomen die voortkomen uit familie – of vriendenbezoek, de zomervakantie en een werkreis. Hopelijk verklaart dit voor een deel waarom ik ver boven de 12 stedentrips ben uitgestegen. Of wellicht helpt het als ik zeg dat ik zelfs nog een vlucht heb gecanceld. Mijn reisje naar Porto kon ik uiteindelijk niet maken (iets met werk, prioriteiten, enz.). Hoe het ook zij, voor de missie #elkemaandeenstedentrip ben ik met dikke cijfers geslaagd!

Van de harde feiten en cijfers over naar de prachtige werkelijkheid: een overzicht van de steden ik in 2015 bezocht. Omdat ik eerder dit jaar al een balans opmaakte over de eerste helft van het jaar, beschrijf ik hieronder alleen de steden die ik van juli tot en met december bezocht. Ben je benieuwd naar al mijn stedentrips? Aan het einde van deze post vind je een link naar mijn verslag over de eerste helft van het jaar. 

JULI: BERLIJN

Voor wie het nog niet wist: Berlijn heeft mijn hart gestolen! Al vanaf het moment dat ik voor het eerst ‘voet aan wal’ zette enkele jaren geleden, heeft de stad me ingepakt. Haar (zichtbaar) bewogen geschiedenis, haar keur aan musea en toffe bezienswaardigheden, haar uitéénlopende architectuur, en haar alternatieve doch hippe wijken. Op elke Berlijnse straathoek maakt mijn hart een klein vreugdedansje. Ik stond mezelf dan ook toe dit jaar 2 keer naar Berlijn te gaan, want ook in juni was ik er al. Mijn doel voor dit 2e weekend: de 3 T’s.  

T1): Het Treptower Park is één van Berlijns grootste parken, met ‘in haar midden’ het enorme Sovjetisches Ehrenmal (een Russische gedenkplaats). In het meertje op de derde foto heb ik een verfrissende duik genomen. Stiekem.

Berlijn juli 2

Berlijn juli 3

Berlijn juli 1

T2) Teufelsberg: een voormalig Amerikaans afluisterstation, gebouwd op de top van een kunstmatige heuvel (gemaakt van het puin van Berlijn na WOII). Gelukkig was het in juli nog mogelijk het afluisterstation middels een rondleiding te bezoeken, want per 1 september is het voor publiek gesloten. Heel erg zonde, want wat een bijzondere ervaring was dat!  

Berlijn juli 6

Berlijn juli 14

Berlijn juli 10

Berlijn juli 8

T3) Tempelhof: een voormalige luchthaven van Berlijn welke tegenwoordig dienst doet als stadspark. Ik liet me zakken in het enorme grasveld langs de vroegere landingsbaan. Een vroege zomeravond, blote voeten en een zelf meegebracht wijntje. Genieten geblazen! Van geluk deed ik een paar radslagen. Geen Berlijner die vreemd opkeek. 

Berlijn juli 11

Berlijn juli 12

Berlijn juli 15

Uiteraard deed en zag in nog veel meer in Berlijn. Maar omdat ik anders niet uitgepraat raak over deze stad laat ik het voor nu bij T, T en T. Dat we elkaar snel weer mogen zien, Berlijn!

AUGUSTUS: 5 STEDEN! 

Steden-technisch gezien was augustus een bizarre maand. Ik bezocht maar liefst 5 verschillende steden! De eerste 3 in het rijtje deed ik aan tijdens onze zomervakantie; een motortrip van 10 dagen door Duitsland en Luxemburg. Vanuit onze motorhotels maakten we dagtripjes naar de steden Limburg an der Lahn, Koblenz en Trier. Ook had ik voor deze maand al een een vlucht geboekt naar Perugia, omdat ik een retourticket voor die prijs niet kon laten liggen. Voor slechts 10 euro (!!) vloog ik eind augustus naar de hoofdstad van het Italiaanse Umbrië en pakte voor het gemak het vlakbij gelegen pareltje Assisi mee. 

LIMBURG a/d LAHN, KOBLENZ & TRIER

Limburg an der Lahn is een stad in de Duitse deelstaat Hessen en staat bekend om haar schattige straatjes met vakwerkhuizen en de indrukwekkende dom. Vanaf ons eerste motorhotel (Motorranch Westerwald) was het een klein stukje rijden, maar we namen natuurlijk de iets langere toeristische route. Het was immers een motorvakantie … 

Limburg 1

Limburg 2

Limburg 3

Een aantal dagen later zaten we in een hotel langs de Moezel, ergens tussen Koblenz en Cochem. Natuurlijk hebben we ook een ritje naar Cochem gemaakt, maar veel nieuwsgieriger was ik naar Koblenz. Een stad met een geschiedenis die teruggaat naar de Romeinse tijd en haar naam dankt aan de samenvloeiing van de Rijn en de Moezel, tegenwoordig het ‘Deutsches Eck’ genaamd. Helaas hadden we die middag een aantal regenbuien, wat betekende dat we veel kostbare tijd op een overdekt terras hebben gezeten. Tussen de buien door maakten we en wandeling door het oude centrum en langs de Rijn.

Koblenz 2

Koblenz 4

Trier is één van die steden waar ik als puber al eens was, maar waar ik me weinig tot niets meer van kon herinneren. En hoewel ik al van jongs af aan van steden en reizen houd, was ik als puber blijkbaar een keiharde cultuurbarbaar. Het enige wat ik me nog wel van de stad kon herinneren, is dat ik me in een winkel heb staan vergapen aan de knapste jongen die ik tot dan toe had gezien. Speaking of pubers. Maar goed, dat geheel terzijde. Met meer dan 35 graden Celsius en een half motorpak aan volgden we een wandelroute door Trier en zagen we al haar bekende bezienswaardigheden. Persoonlijk hoogtepunt van deze stad: het Karl Marx-huis. 

Trier

Trier 2

Trier 3

Trier 5

PERUGIA & ASSISI

Perugia was de grootste verassing van alle steden die ik dit jaar bezocht. Wat een mooie en gemoedelijke stad! Historisch, knus, en schitterende panorma’s. Maar ook super gezellig en jong (vanwege de vele studenten). Met hier en daar een flinke klim probeerde ik al wandelend zo veel mogelijk van de stad te zien. Uiteraard met de nodige stops en pauzes voor lekkere Italiaanse hapjes en drankjes. Over hapjes en drankjes gesproken; tot 2 keer toe werd ik uitgenodigd om ergens te komen eten. Dé reden waarom ik iedereen aanraad ooit eens alleen te reizen. Je komt zoveel sneller in contact met de lokale bevolking en collega-reizigers. Mijn dagen sloot ik standaard af met een bezinningsmomentje op de trappen van de kerk op het centrale plein. Net als de Perugiaanse studenten nam ik daar een cocktail-to-go bij. 

Perugia 2015 5

Perugia 2015 4

Perugia 2015 3

Perugia 2015 6

Op slechts een uurtje treinen van Perugia ligt Assisi. Een bekende bedevaartsplaats en tevens toeristische trekpleister in de regio. Ietwat tegenstrijdig, maar de massa’s toeristen vergeef je Assisi al snel. Want al die aandacht heeft de stad dubbel en dwars verdiend. Het is een pareltje, welke ik heel oneerbiedig als openluchtmuseum zou willen bestempelen. Gewapend met 3 flesjes vanwege de hitte waggelde ik langzaam door de pittoreske straatjes en nam een kijkje in de vele kerken die Assisi rijk is. In de Sint-Franciscus basiliek nam ik even plaats bij de graftombe van de heilige Fransicus van Assisi en complimenteerde hem met gepaste eerbied met zijn nalatenschap. 

Assisi 5

Assisi 4

Assisi 7

Assisi 8

SETEMBER: HANNOVER

Hannover was het september-alternatief voor de Portugese stad Porto – wat ik heb gecanceld vanwege werk, drukte, enzovoorts. Toch stond Hannover al een tijdje op mijn wensenlijstje. Ik was nieuwsgierig geworden naar de stad, omdat ik haar in de afgelopen tijd vele malen had gepasseerd zonder er echt iets van mee te krijgen. Een beetje het Amersfoort van Duitsland. Een vaste stop op de treinroute naar de grote zussen (althans, voor de oosterlingen onder ons), maar volgens ‘insiders’ zelf ook de moeite waard. En dat was Hannover zeker. Hoewel een bezoek van 2 dagen ruim voldoende bleek, ben ik blij dat ik dit keer wél ben uitgestapt. Ik schreef overigens nog een aparte blog over Hannover. 

Hannover 30

Hannover 38

Hannover 26

Hannover 53

OKTOBER: DÜSSELDORF

Als cadeautje voor haar verjaardag gaf ik mijn zus een weekendje weg. Ze mocht zelf kiezen waar we samen heen gingen. Düsseldorf moest het worden. We kozen een weekend in oktober, boekten een hotelletje op mijn kosten en reden er vervolgens met de auto heen. Idealer dan de trein pakken gezien de verbindingen en reistijden vanuit onze woonplaats. Het werd een heerlijk shop- en slenter weekend met veel terrassen, hapjes en drankjes. En vooral geslaagd omdat ik er met de liefste zus van de wereld was. 

Duss

Collage dusseldorf

NOVEMBER: MÜNCHEN

Als manlief met zijn band moet optreden in een hotel in München, dan laat ik de kans om mee te gaan natuurlijk niet aan me voorbij gaan. Dus deed ik dat ook niet. Samen met mijn ouders reed ik de band achterna. Super leuk om ouderwets met papa en mama op stap te zijn! Hoewel het weekend vooral in het teken stond van muziek en familie (ook de eigenaresse van het hotel en haar ouders zijn bloedverwanten), nam ik een dag de tijd om München te bezichtigen. Uiteraard is een dag niet genoeg om een stad als München te leren kennen, maar ik heb een mooi beginnetje gemaakt – mocht ik ooit nog eens terugkomen. We struinden over de gezellig drukke Viktualienmarkt, dronken een drankje bij de populaire bierhal Hofbräuhaus en beklommen de Sint-Petrus kerk. Oh nee, dat laatste deed ik alleen. Mijn ouders lieten liever vanaf hoge hoogte naar zich zwaaien.

Munchen 4

Munchen 1

Munchen 2

Munchen 3

DECEMBER: OSNABRÜCK 

De laatste stad van het jaar, en tevens de 5e Duitse stad in het lijstje, was Osnabrück. Even twijfelde ik of ik deze dagtrip moest uitstellen tot na de Kerstdagen. Van een stad vol kerstmarkten krijg je geen goed beeld. Althans, niet het beeld dat ik doorgaans graag zie van een stad. Daarnaast ben ik absoluut geen kerstmarkt-fan en krijg ik het Spaans benauwd van de drukte die er doorgaans heerst. Toch waagde ik het erop en tufte ik het tweede weekend van december naar Osnabrück. Eerlijk is eerlijk: lichtjes en kerstversiering geven een stad toch iets magisch. Ik ging overstag en nam een kijkje op één van de kerstmarkten. De rest van de dag vermaakte ik me met musea, een wandeltocht langs leuke plekjes en een klim naar de top van de Marienkirche. Op het bordes van het stadhuis van Osnabrück sloot ik mijn dag én mijn uitdaging af; ik proostte met een glühwein symbolisch op een leuke stad en een geweldig jaar. 

Osnabruck 2

Osnabruck 1

Osnabruck 3

Osnabruck 4

Osnabruck 5

Ik wens iedereen, en in het bijzonder degene die de moeite heeft genomen dit enorme artikel te lezen, heel veel goeds voor het nieuwe jaar. Dat er veel mooie dingen op je pad mogen komen in 2016, al dan niet door te reizen of door grenzen te verleggen. 

– ♥ – 

Wil je meer lezen over mijn uitdaging #elkemaandeenstedentrip? Lees dan hier mijn blogpost over de eerste helft van het jaar. 

Laat een reactie achter