Previous Article Next Article Elke maand een provincie // Verrassend Flevoland
Posted in Elke maand een ... Nederland

Elke maand een provincie // Verrassend Flevoland

Elke maand een provincie // Verrassend Flevoland Posted on 13 maart 2016Leave a comment

Februari ging veel te snel voorbij. Ondanks dat we dit jaar een dag extra kregen. Voor ik het wist was het half maart en moest ik nog schrijven over mijn bezoek aan Flevoland. Bla bla bla. Je snapt het al. Ik probeer goed te praten dat ik een beetje laat ben met mijn tweede terugblik op ELKE MAAND EEN PROVINCIE. Komt ie alsnog!

Het was even puzzelen en meten. Wat wilde ik zien in Flevoland en welke dag zou ik daarvoor uitkiezen? Ik had een lijstje van pak-em-beet zeven dingen die ik wilde zien of doen, maar die zou ik nooit in één dag weggewerkt krijgen. Niet dat het heel ver rijden of treinen is, maar op de één of andere manier zag ik het niet zitten om meerdere dagen naar deze provincie af te reizen. Tenzij het weer zou meewerken, want met een zonnetje en redelijke temperaturen zijn uitstapjes toch aantrekkelijker. Ik moest dus keuzes maken, en kijken wat in één dag haalbaar was. 

Nagele

En ineens was daar Staatsbosbeheer om me te helpen. Ik kwam op hun website een excursie door de Oostvaardersplassen tegen. Dit bijzondere natuurgebied wilde ik sowieso bezoeken, dus de excursie kwam goed van pas. En omdat de excursie alleen op bepaalde data wordt georganiseerd, had ik meteen een ‘reisdatum’. Ik hoefde nu alleen nog maar te bepalen wat ik voor en na de excursie ging doen. Ik zette in op Aviodrome, de Bataviawerf en Museum Nieuw Land. Alles in of in de buurt van Lelystad. Almere, wat ook op mijn wensenlijst stond, komt er vast nog wel eens van. 

Maar ja, het gaat altijd anders dan gepland. Aviodrome en Museum Nieuw Land heb ik nooit gezien. Waarom niet? Ik miste afslag Lelystad. 

Dijk Schokkerstrand

NOORDOOSTPOLDER

Wat er precies misging weet ik niet, maar bij Kampen reed ik dus zomaar de afslag richting Lelystad voorbij. Ik besloot door te rijden, en de volgende afslag te pakken. Maar die kwam voorlopig niet. Tegelijkertijd werd het landschap steeds fraaier. Het was haast zonde om nu de eerstvolgende weg richting Lelystad te pakken. Inmiddels was ik ook al in de provincie Flevoland aangekomen, dus alles wat ik nu opsnoof paste binnen de oorspronkelijke doelstelling van deze dag. Waarom niet even hier, in de Noordoostpolder, blijven hangen? Zolang ik maar op tijd bij de Oostvaardersplassen was. Vraag me niet hoe, maar ik kwam uiteindelijk uit bij het Schokkerstrand. Verrassing!

Schokkerstrand II

Schokkerstrand I

Schokkerstrand III

Bij het Schokkerstrand zit een klein haventje. Heel schattig, en de wolken en het zonlicht maakten het helemaal een aangenaam tafereeltje. Ik dacht even dat ik hier alleen was, tot er een man op me af kwam lopen. Hij woonde hier in de buurt en ging even bij zijn bootje kijken. Uiteraard was hij nieuwsgierig wat mij hier bracht. Zelf twijfelde ik even of ik moest toegeven dat ik hier per toeval terecht was gekomen, maar de man leek zeer vereerd. Hij benadrukte tot twee keer toe dat dit niet zomaar Flevoland is, maar de Noordoostpolder. Geweldig vind ik dat, die uitgesproken trotsheid op de eigen regio. 

Schokkerhaven III

Bootje Schokkerhaven II

Schokkerhaven II

Ik heb nog een hele tijd met deze trotse meneer staan praten, en kreeg als opdracht mee hier in de zomer nog eens terug te komen. Hand erop! Door dit gesprek had ik niet zo veel tijd over voor het vlakbij gelegen Schokland; iets wat ik nog even mee kon pakken, had ik me even daarvoor bedacht. Toch deed ik een poging, en besloot alleen een vlug kijkje te nemen bij de woonterp waar ook het museum staat. Gelukkig was het museum zelf dicht. 

Schokland

Schokland III

Schokland II

OOSTVAARDERSPLASSEN

Op naar de Oostvaardersplassen. Om precies te zijn naar het Buitencentrum van Staatsbosbeheer, van waaruit de excursie zou vertrekken. Het hele jaar door organiseert Staatsbosbeheer verschillende activiteiten, waaronder een begeleide wandeling door het afgesloten deel van dit bijzondere natuurgebied. Het afgesloten deel betekende dat we ons in het leefgebied van de wilde dieren zouden begeven. Ik ging er vanuit dat we wel heel veel geluk moesten hebben wilden we een konikpaard of heckrund aantreffen, maar onze excursieleider vertelde dat de kansen vandaag erg gunstig lagen.

Gunstig? Man, het leek alsof het wild onderling had afgesproken voor ons een optocht te houden. Wel op gepaste afstand uiteraard, anders zouden we achterdochtig worden. Nee, even serieus. Dat we zoveel wilde paarden en runderen zouden zien had ik absoluut niet verwacht. Echt heel bijzonder. En als je het niet zo bijzonder vond, dan zorgde het bijna surrealistische landschap daar wel voor. Ik baalde overigens wel dat ik niet zo’n mega cameralens had, zoals de meeste andere excursiegangers. Sorry, meer kon ik er dus qua foto’s niet van maken: 

Oostvaardersplassen V

Oostvaardersplassen VIII

Oostvaardersplassen X

Oostvaarderplassen

Oostvaardersplassen IX

De zwarte spikkels op deze laatste foto zijn heckrunderen. Nogmaals sorry.

Bovenstaande doet serieus veel te weinig recht aan de Oostvaardersplassen en aan de excursie. Daarom schreef ik er hier een aparte blog over. 

LELYSTAD

Ik moest eigenlijk eerst nog even bijkomen van deze bijzondere wandeling. En vooral ook van de kou, want mijn vingers leken bijna afgestorven. Maar ik had geen tijd voor een opwarmertje in het Buitencentrum. Ik wilde op z’n minst nog even naar Lelystad, en bij voorkeur nog een rondleiding over de Bataviawerf volgen. Bij aankomst was ik gelukkig nog net op tijd voor de laatste tour, en kon ik aanhaken bij  de net gestarte introductiefilm. Hoewel de film inhoudelijk interessant was, had het een hele duffe uitstraling. Misschien had ik toch beter naar Museum Nieuw Land kunnen gaan. Tot daar mijn grote held verscheen, de vrijwilliger die ons over de werf en het schip leidde. Een stokoude man, van oorsprong Twents, met geweldige humor en een enorme passie voor het hele scheepsgebeuren. Vooral de rondleiding over het schip – de Batavia – was een feestje. En nog erg leerzaam ook. Held wilde ons koste wat het kost alle vertrekken van het schip laten zien, wel of geen sluitingstijd. Als ik zijn collega er niet op had geattendeerd dat “hier beneden nog mensen waren”, dan hadden we die nacht waarschijnlijk in het laadruim van de Batavia geslapen. 

Batavia IV

Batavia

Batavia II

Batavia III

Na het verlaten van de Batavia zat mijn dag in Flevoland er bijna op. Bijna, want op advies – van manlief en van mijn Bataviaheld – bleef ik nog even hangen voor de zonsondergang. Ik stapte in mijn auto en reed heel langzaam langs de kust van het Markermeer richting Almere. Zie wat ik zag: 

Markermeer IV

Markermeer III

Markermeer Ii

Markermeer V

Wederom geven deze foto’s de werkelijkheid onvoldoende weer. Misschien helpt het als ik erbij vertel dat ik serieus overdonderd was en zelfs emotioneel werd van wat ik zag. Geen dikke tranen hoor, slechts een druppeltje van geluk. En dat in Flevoland. 

– ♥ –

Laat een reactie achter