Previous Article Next Article Een nieuw jaar, een nieuwe uitdaging // 2016
Posted in Elke maand een ... Nederland

Een nieuw jaar, een nieuwe uitdaging // 2016

Een nieuw jaar, een nieuwe uitdaging // 2016 Posted on 4 januari 2016Leave a comment

Een spiksplinter nieuw jaar. Hoe fijn is dat? 12 verse maanden, 52 onontgonnen weken en 366 zelf in te vullen dagen. Ik zie het als een grote berg cadeautjes, die ik één voor één mag uitpakken. En hoewel de meeste cadeautjes nog een verrassing zijn, heb ik er ééntje zelf uitgezocht: een nieuwe uitdaging voor 2016.

In 2015 stelde ik mezelf ook een uitdaging. De uitdaging om elke maand een stad te bezoeken, als dagje uit of als stedentripje. Hoewel de focus eigenlijk op Nederlandse steden had moeten liggen, heb ik het gepresteerd om bijna elke maand in het buitenland te zitten. Geweldig natuurlijk, en ik kijk terug op een fantastisch jaar, maar ons eigen land is minstens zo interessant. Natuur – en watergebieden, pittoreske stadjes en dorpen, interessante musea en monumenten, historische bezienswaardigheden. We hebben het allemaal. En over de meeste Nederlandse ‘hotspots’ kan ik niet eens meepraten. Zo ben ik nog nooit in Volendam of Kinderdijk geweest, reed ik nog nooit over de Afsluitdijk, en bezocht ik nog nooit het Van Gogh Museum. Daar moet verandering in komen vond ik. Dus bedacht ik voor 2016 een challenge die me meer laat zien van ons eigen mooie Nederland: ELKE MAAND EEN PROVINCIE. 

Kampen 5

Elke maand een Nederlandse provincie dus. En dit doe ik in alfabetische volgorde. Ik begin deze maand met Drenthe en eindig in december met Zuid-Holland. Deze abc-strategie vermindert de nodige keuzestress (als: wel of niet naar Limburg in carnavalstijd?) en geeft me meer tijd om uit te zoeken wat ik van de provincies wil zien. Het kan per provincie gaan om een stad, een evenement, één of meerdere bezienswaardigheden, een natuurgebied of een combinatie van dit alles. Hoe lang ik me in een provincie terugtrek , één of meerdere dagen, laat ik afhangen van de tijd en mogelijkheden die ik op dat moment heb. Maar wat ik vooral wil is bijzondere dingen zien. Ik wil me over ons land verwonderen, van haar leren en met trots over haar vertellen. Of me dat lukt vraag ik me niet eens af. Ik ben er zeker van. 

-♥-

Benieuwd naar de steden die ik in 2015 bezocht? Ik rondde het jaar af met deze blogpost. 

Laat een reactie achter