Previous Article Next Article De rode draad van Hannover
Posted in Duitsland Elke maand een ... Stedentrips

De rode draad van Hannover

De rode draad van Hannover Posted on 4 oktober 2015Leave a comment

Voor mijn uitdaging ‘elke maand een stedentrip’ bezocht ik in september de Duitse stad Hannover. Niet een stad die op mijn verlanglijstje stond, wel een stad waar ik nieuwsgierig naar was. En dus pakte ik de trein, én een heerlijk nazomerzonnetje, naar de hoofdstad van Nedersaksen. 

Ik val maar meteen met de deur in huis. Hannover is geen stad waar ik nóg een keer naar toe zou willen, om meer te zien. Daarvoor vond ik de stad niet interessant genoeg. Wel heeft Hannover me positief verrast, vooral vanwege haar aangename sfeer en haar vele groen en water. En natuurlijk heeft Hannover mooie historische gebouwen, interessante musea en gezellige pleintjes (en is – denk ik – een walhalla voor shopaholics). In ieder geval genoeg stedentrip-voer voor 2 dagen. Alleen is het me niet gelukt eindeloos door de stad rond te dwalen zonder uitgekeken te zijn. Sorry Hannover.  

Maar dit betekent absoluut niet dat ik me niet vermaakt heb. Het was eigenlijk wel relaxed om eens in een stad te zijn waar ik niks moet zien of doen van mezelf. Een keer geen race tegen de klok om zoveel mogelijk uit mijn stedentripje te halen. Ook fijn. 

Hannover 35

Hannover 37

Wat ik dan wél deed in die twee dagen in Hannover? Ik volgde min of meer de ‘Rode Draad’ (Roter Faden). Een 4200 meter lange leidraad door het centrum van de stad. Een wandelroute langs de belangrijkste bezienswaardigheden die je zelfstandig en in je eigen tempo kunt volgen, eventueel met behulp van een informatieve app of mini-handleiding (ik kocht de laatste). Geen gehannes met kaarten en plattegronden. Wel een tour langs het beste van Hannover, waarbij je zelf bepaalt of je ‘het beste’ goed genoeg vindt om te blijven hangen of rustig door te wandelen.

Laten we zeggen dat ik anderhalve dag heb gespendeerd aan deze wandelroute, inclusief spontane uitbreidingen, pauzes in parkjes, hapjes en drankjes op terrassen, het betreden van interessante gebouwen en het maken van foto’s. De overige uren had ik nodig voor het vinden van mijn hostel (praktisch onvindbaar!), een opfrisbeurt en wat slaap.  

Hannover 0

Hoewel je de rode draad kunt oppakken waar je wilt, startte ik netjes bij het begin: op het Ernst-August-Platz naast het toeristen informatiecentrum. Wel zo overzichtelijk. Bij het info-centrum kocht ik meteen het bij de route behorende info-boekje en een plattegrond. Die plattegrond was voornamelijk bedoeld om aan het einde van de dag mijn hostel te kunnen vinden. Wat uiteindelijk uren in beslag nam omdat de betreffende straat net niet op de plattegrond stond en zelfs de wijkbewoners nooit van het hostel hadden gehoord. Dus… Maar goed. De rode draad. Ik deel hem even op in drie fasen. 

Het eerste deel van de route voerde me onder andere langs het Staatstheater – waar ik even binnen sneakte- , het Holocaust Gedenkmonument en de in de oorlog gedeeltelijk verwoeste Aegidien Kerk. 

Hannover 3

Hannover 4

Hannover 6

Hannover 5

Hannover 7

Hannover 9

20150925_105001

Hannover 10

Hannover 11

Hannover 12

Aan het einde van dit deel bezocht ik de ‘Buik van Hannover’, een populaire en gezellige markthal waar je naast verse producten en marktwaren ook terecht kunt voor een hapje en drankje of complete maaltijd. En de keuze is reuze. Van Duitse kartoffel-maaltijden tot Zuid-Afrikaanse specialiteiten en Thaise rijstgerechten. Ik ging voor dat laatste (helaas heb ik geen foto’s van de markthal). 

Met een goed gevulde buik begon ik dus aan het tweede deel van mijn wandeltocht, tevens het hoogtepunt van mijn stedentrip. Letterlijk en figuurlijk. Ik pakte de rode draad namelijk weer op bij het prachtige Neue Rathaus, welke je kunt bezoeken én beklimmen. Beide deed ik, waarna ik via het achter het Rathaus gelegen park doorslenterende naar de Maschsee. 

Hannover 16

Hannover 17

Hannover 18

Hannover 20

De beklimming van het Neue Rathaus behoeft nog even wat uitleg. Vanaf de derde etage van het gebouw kun je dus met een kleine maar unieke lift naar de top van de koepelgalerij. De lift is uniek omdat deze in een hoek van 17 graden 45 meter omhoog klimt. Om dit achtbaan-gevoel te versterken heeft het claustrofobische liftje (max. 5 personen) een glazen plafond én een glazen bodem. Gelukkig kwam ik hier pas achter toen ik ín de lift stond, anders was het hele feest waarschijnlijk niet eens doorgegaan. En dat zou heel zonde zijn geweest, want het uitzicht was prachtig. 

Hannover 27

Hannover 21

Hannover 22

Hannover 23

Hannover 24

Hannover 25

Hannover 26

Met beide beentjes weer op de grond … 

Hannover 28

Hannover 30

Hannover 32

Hannover 33

Hannover 34

Het derde en laatste deel van mijn wandelroute bewaarde ik voor de volgende dag. Het werd immers tijd om mijn hostel op te zoeken (de moeilijkheidsgraad van de locatie zit me nog steeds dwars), te douchen en een hapje te eten. Na mijn avondmaal, terwijl heel Hannover de opening van het Oktoberfest vierde, trok ik me terug in mijn gedeelde slaapkamer. 

Ik pakte de rode draad op dag 2 weer op, met af en toe een eigen spontane de-tour. Deze wandelroute bracht me via een bonte verzameling aan architectuur uiteindelijk naar het oude centrum van de stad, de Altstadt, waar ik de wekelijkse vlooienmarkt bezocht. Mijn allerlaatste uurtjes in Hannover bracht ik door op een zonnig terras, wachtend op mijn trein. Met rabarbersap en kwarktaart (ja echt) bracht ik een kleine toost uit op de charmes van deze stad. 

Hannover 46

Hannover 13

Hannover 66

Hannover 59

Hannover 43

Hannover 60

Hannover 38

Hannover 39

Hannover 57

Hannover 49

Hannover 50

Hannover 51

Hannover 52

Hannover 53

Hannover 65

Proost Hannover! Mach’s gut. 

Laat een reactie achter